Hvad skal du betale når du køber ny bolig – udover købsprisen?

Er du også faldet for den fynske charme og er nu på udkig efter en ny bolig i Odense og omegn? Så skal du være opmærksom på, at der i Danmark er der en del gebyrer og udgifter, udover købsprisen, i forbindelse med køb af fast ejendom. Det burde selvfølgelig ikke ændre din holdning til at købe nyt hjem, du skal bare være opmærksom på det i forhold til din økonomi.

Når der er tale om køb og salg af fast ejendom, har du som køber to store udgifter – udover købsprisen selvfølgelig:

  • Boligadvokat til køberrådgivning og berigtigelse af handlen
  • Tinglysningsomkostninger i forbindelse med optagelse og stiftelse af boliglånet

Boligadvokat

En boligadvokat kan hjælpe dig med at gennemlæse og forstå de relevante dokumenter i forbindelse med handlen som blandt andet:

  • Købsaftale
  • Ejerforeningens regnskaber og vedtægter
  • Servitutter

Derudover er boligadvokaten på din side og varetager dine interesser, ligesom en ejendomsmægler vil være på sælgers side og varetage sælgers interesse. Det er derfor også i din boligadvokats interesse af finde og afhjælpe eventuelle udfordringer.

I forhold til boligadvokater skal du være opmærksom på, at nogle af dem tilbyder en ordning, hvor de ikke får betaling, hvis handlen ikke går igennem. Her kan det diskuteres om dette er en dårlig idé, for er det dermed stadig i advokatens interesse at finde eventuelle problemstillinger, hvis det fører til, at handlen så ikke går igennem?

Står du og mangler en advokat til at varetage din ejendomshandel, kan Hviid Advokater anbefales, da de har specialiseret sig indenfor området.

Tinglysning

Når du køber fast ejendom, skal du formentligt optage både et realkreditlån og et banklån. Begge lån skal tinglyses og banklånet skal eventuelt tinglyses som et ejerpantebrev.

I forhold til tinglysning af banklånet kommer der udgifter i form af et fast tinglysningsgebyr samt 1,5 % af et eventuelt pantebrevs størrelse. Derudover betaler du endnu et fast tinglysningsgebyr samt 0,6 % af handlens værdi i forbindelse med tinglysning af skødet.

Omkostninger til banken

Når du stifter dit lån skal du også betale stiftelsesomkostninger til banken i form af et gebyr. Ofte er der tale om et par tusind kroner, men det kan være dyrere, hvis det er et stort beløb du skal låne.

Halv ejerskifteforsikring

Hvis sælger har sørget for, at der bliver udarbejdet en tilstandsrapport, kan du blive tilbudt en halv ejerskifteforsikring. Dette betyder, at både du og sælger betaler halvdelen af en eventuel ejerskifteforsikring, som almindeligvis koster 15.000 kr.

Det anbefales at have en ejerskifteforsikring, da der med fast ejendom kan være tale om store beløb. Og du med ejerskifteforsikring sikrer, at alt efter forsikringspolicen, at udbedring af skader indenfor de første 5-10 år bliver betalt af forsikringsselskabet.

Det er som regel ikke muligt at få en ejerskifteforsikring ved køb og salg af lejligheder, da det er meget omfattende og blandt andet kræver, at hele ejendommen og alle lejligheder inspiceres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *